Elfenwapens

De elfen worden zowel i.v.m. hun cultuur als ook in hun wapenkunst graag overschat, wat niet het minst met hun mooie en elegante verschijning te maken heeft. Uiteindelijk staat het (heden ten dage) niet zo ver met de elfse ‘wapenkunst’. De meest uitmuntende smeedgetuigenissen zijn enkele honderden jaren, zo niet duizenden jaren oud en dateren van hun lang vervlogen hoogcultuur zodat deze al lang niet meer door de in het wild levende barbaren, waartoe de elfen ondertussen gedegenereerd zijn, kunnen vervaardigd worden.

Er wordt steeds maar gespeculeerd waar de elfen überhaupt hun stalen wapens vandaan halen, want de ertsont­ginning en staalsmelterij schijnt voor hen een gruwel te zijn, bovendien is de handel met andere Avon­turijnse volkeren eerder beperkt. Het is te vermoeden dat sommige sibbes zich hoogstzelden van oeroude -nog van de hoogelfen afkomstige- magische middelen bedienen, zowel om erts uit de rotsen te ontginnen alsook om hieruit wapens te vervaardigen.

Tegenwoordig maken de elfen hun wapens van hout, been, ivoor, hoorn, obsidiaan, vuursteen en het kristal van de ijsegel waarbij ze zich -net zoals bij andere zaken- eveneens van magie bedienen. Metalen wapens worden geruild met mensen of andere elfen die ze op hun beurt bij mensen geruild hebben.

Elfen verkiezen wapens waarvoor weinig kracht nodig is, maar die ze met hun hoge behendigheid kundig kunnen hanteren.

Elfenboog:

elfenboog

 De elfenboog is wat korter dan de menselijke lange boog en op maat van de slanke anatomie en de mindere elfse spierkracht gesneden. Deze lichte composietboog is de typische bewapening van de elfse jager en slechts zelden in de handen van een niet-elf te vinden. De vertellingen over de buitengewone reikwijdte en doorslagkracht van deze boog kan men vast en zeker aan de elfse toverij toeschrijven, die zoals bekend vooral rond de jacht draait.

 

Werpspeer:

Korte werpsperen worden bijna uitsluitend door de steppenelfen benut. Ze zijn helemaal uit hout of worden van een punt uit been voorzien. Zeer sporadisch kan het voorkomen dat metalen punten worden gebruikt.

 

Elfse jachtspies:

jachtspies

Deze jachtspeer is de voorloper van het gelijknamige mensenwapen en de massieve stootspeer. Ze wordt ook door woudelfen vooral bij de jacht gebruikt op everzwijnen en dergelijk gevaarlijk wild.

 Robbendoder:

 

robbendoder

De robbendoder is een jachtwapen van de wilde firnelfen, vergelijkbaar met een gewoon hakmes of een machete; waarbij men er dan wel van moet afzien dat er in de ijzige koude van het hoge noorden natuurlijk geen struikgewas is waar men zich doorheen dient te slaan.

Qua vorm verenigt het elementen van de sabel (eensnijdig blad, handbescherming), het zwaard (rechte kling) en de duelleerwapens (relatief licht en lang, stoot- of steekpunt). De menselijke naam dankt de robbendoder aan zijn toepassing bij de jacht op de voor hun dicht en zacht vel begeerde robben die wordt gehouden op de noordelijke zandbanken in de vroege zomer.

 Heden ten dage wordt het wapen gefabriceerd d.m.v. de naaldachtige afscheidingen van de ijsegel, een dier dat alleen in het hoge noorden voorkomt.

Elfs jachtmes:

Het elfs jachtmes heeft de vorm van eender welk ander jachtmes (wat dunner dan een dolk, gebogen, soms met een getande rug of een haak). Het dient immers voor het openbreken van karkassen, het villen e.d. Net zoals eender welk ander gebruikswapen zou men er mee kunnen vechten, doch enkel in uiterste nood zou een ervaren jager zich ermee verdedigen tegen een woedende wolf of beer.

Het elfse jachtmes dateert alleszins uit de oeroude, reeds lang vervlogen elfse hoogcultuur en zou naar ’t schijnt nooit verslijten. Deze bewering nagaan kan echter moeilijk worden, want enkel bij de primi­tieve woud- en firnelfen kan men nog zulke, overigens bijzonder mooie, messen vinden, die daar van generatie op generatie worden doorgegeven en niet aan vreemden worden verkocht.

Wolfsmes:

wolfsmes

 Het wolfsmes is hoegenaamd geen mes, maar is de benaming voor een soort van elfse rapier die nog stamt uit de voormalige elfse hoogcultuur, maar nog sporadisch voorkomt bij de woudelfen. Anders dan de meeste mensen denken wordt dit wapen zeker niet enkel als jachtwapen benut, maar eerder doeltreffend tegen vijanden ingezet. Het wapen bestaat uit een robuust, stijf lemmet in driekantprofiel en lijkt hierdoor op de moderne Horatische pantsersteker. Deze antieke en zeldzame wapens zijn bovendien zo versierd dat het een ware lust voor het oog is.

Buiten deze wapens worden nog speren, harpoenen, (schep)netten, slingers, … voor de jacht gehanteerd. Ook op mensen buitgemaakte of met hen geruilde wapens worden soms benut.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s